Blog Entry

Picnic at Hanging Rock (1975)

pühapäev, juuli 20, 2008 by , under


Režissöör: Peter Weir
Osades: Rachel Roberts, Vivean Gray, Helen Morse, Kirsty Child jt.
Filmi pikkus: 115 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0073540/

"On St. Valentine's Day in 1900 a party of schoolgirls set out to picnic at Hanging Rock. ...Some were never to return."

1967. aastal kirjutas Austraalia kirjanik Joan Lindsay ühe päevaga valmis loo tüdrukutest, kes Hanging Rock-nimelisele mäekesele piknikule sõidavad ja seal jäljetult kaovad. Raamat kogus paari järgmise aastaga kenasti populaarsust - paljuski tänu sellele, et lugu arvati põhinevat tõsielulistel sündmustel - ja ei tulnud ka kaua oodata filmiversiooni, mis oli üheks läbimurdefilmiks Peter Weir'le ja üheks esimeseks Austraalia linatükiks, mis tegi ilma ka väljaspool kodumaad.


On valentinipäev ja Inglise tütarlastekooli kasvandikud sõidavad metsikule sisemaale Hanging Rock kalju juurde piknikut pidama. Keelule vaatamata otsustavad aga neli neiut mäge lähedamalt uurima minna ja kolm nendest kaovad jäljetult. Samuti jääb kadunuks ka enda hoolealuseid otsima läinud õpetaja. Poole tee pealt tagasi pöördunud tüdruk on aga šokis ja ei suuda juhtunule mingit seletust anda. Kuna kohalik konstaabel ei suuda mitte kuidagi müsteeriumit lahendada, tekitab see pingeid kohalikus kogukonnas ja ka tütarlastekoolis, mille direktriss enda asutuse maine pärast kartes järjest rohkem stressi langeb. Juhtunult ei aita saladuseloori eemaldada ka teise tüdruku leidmine, kes samuti ei mäleta midagi, mis teistega juhtus...


PICNIC AT HANGING ROCK on just selline film, mida kas vihatakse või armastatakse. Üheltpoolt on tegu aeglase looga, kus 1oo minuti jooksul ühelegi küsimusele vastust ei anta, vaid tekitatakse neid pidevalt juurde. Teiseltpoolt on tegu suurepärase atmosfääriga müsteeriumiga, mis vaataja lihtsalt endasse tõmbab ja ta erinevaid niidiotsi otsima paneb, et vähemalt enda peas asjadele mingi loogiline seletus anda. Halva maigu jättis suhu vaid see, et olin enda jaoks pool võlust rikkunud saades eelnevalt teada, et tegu on puhta fiktsiooniga, mitte tõsieluliste sündmustega nagu alguses võis tunduda ja nende jaoks, kes filmi kohta veel midagi uurinud pole, ma seda rikkuma ei hakka. Võtke lihtsalt ette ja nautige imeilusat Austraalia loodust, kananahka tekitavat muusikat ja Austraalia suurimat müsteeriumit!

8/10

0 Responses to 'Picnic at Hanging Rock (1975)'