Blog Entry

'Watership Down' (1978)

teisipäev, oktoober 24, 2006 by , under


Režishöör: Martin Rosen
Hääled: John Hurt, Richard Briers, Michael Graham Cox, John Bennett, Harry Andrews, Zero Mostel, Roy Kinnear, Simon Cadell, Hannah Gordon jt.
Filmi pikkus: 101 min.

"All the world will be your enemy, Prince with a Thousand Enemies, and when they catch you, they will kill you... but first they must catch you. "

Vahepeal midagi "nunnut" ka siis.

Richard Adams'i 1976-ndal aastal ilmunud romaan jänestest on tänapäeval inglise keelt kõnelevates riikides kohustusliku kirjanduse nimekirjas. Mäletavasti oli filmis 'Donnie Darko' samuti õpilastel vaja tunnis antud teost iseloomustada (või oli see siiski animatsioon, ei mäletagi täpselt).

Jänes Fiver näeb ilmutust, et jänesekoloonia on ohus. Ta veenab oma venda Hazelit, et tuleb kokku kutsuda mõned sõbrad ja ära põgeneda ning luua uus pesa. Järgneb teekond täis võõraid ohte ja sündmusi. Kui nad lõpuks Watership Downis sobiva pesapaiga leiavad tuleb neil tegemist naabruses tegutseva kolooniaga, mida juhib diktaatorlik General Woundwart.

Loomulikud kaod

Kuigi esmapilgul võib arvata, et tegu on järjekordse lastele mõeldud animatsiooniga, mis sobiks pühapäeva hommikul näidata ETV-st, on tegemist suhteliselt sünge ja realistliku jutustusega. Puuduvad igasugused erksad toonid ja jäneste vahelised suhted pole midagi nii väga lillelised - rebitakse üksteiselt kõrvi peast, liha luudelt jne. Filmi võib võtta ka kui allegooriat, jäneste käitumisest leiab päris palju inimestele iseloomulikke jooni...

Eriti hea on vaadata IMDb boardist sellist teemat. Nojah, inimesi on igasuguseid. Martin Rosen tegi 82. aastal ka sarnase stiiliga animatsiooni - 'The Plague Dogs', mis kokkuvõttes pidi sama sünge olema, kui antud jänesemultikas. Tundub lahe kutt.

7/10

'Watership Down' @ IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0078480/

Näeb "maailmalõppu"?

1 Responses to “'Watership Down' (1978)”

2. november 2006, kell 18:01


Kui Plague Dogsi tsekkama hakkad soovitan pikemat ( 13 min.) versiooni. Vahet ei tea, kuid mõistus ütleb, et pikem on parem. Olen ise umbes 20 min. vaadanud, tuletaSID MEELDE, ET PEAKS SELLEGI DISCI ÜLES OTSIMA JA ÄRA vaatama.
Damn caps lock !!!!!!