Blog Entry

À l'intérieur / Inside (2007)

kolmapäev, märts 12, 2008 by , under


Režissöör:
Alexandre Bustillo ja Julien Maury
Osades: Beatrice Dalle, Alysson Paradise, Nathalie Roussel, François-Régis Marchasson, Jean-Baptiste Tabourin jt.
Filmi pikkus: 83 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0856288/

Kiitsin siin mõned nädalad tagasi veidike Prantsusmaa horror-kino ja selle edu mujal maailmas. Tegelikult oleks võinud seda kiidulaulu veel enda sees hoida ja selle välja lasta alles pärast antud filmi vaatamist. Enam pole mul mingit kahtlustki prantslaste võimekuses sellest väikesest kuid mulle armsast žanrist viimast välja pigistada ja serveerida see võimalikult elegantselt vaatajale. Hoiatan ette, et järgnev jutt võib filmielamust veidike spoilerdada, nii, et kui on suur huvi filmi vastu, siis soovitan selle vaatamist alustada täiesti nullist.


Sarah on hiljuti autoõnnetuses kaotanud oma mehe ja napilt ka peagi sündiva lapse. Nii veedabki ta jõuluõhtu üksi kodus emotsedes, et järgmisel hommikul haiglasse tõtata ja laps ilmale tuua. Vaikse õhtu rikub aga võõras naine, kes talle ukse taha ilmub ja soovib kasutada tema telefoni. Kuna võõras paistab Sarah' kohta liiga palju teadvat, kutsub ta kohale politsei, kes loomulikult kutsumata külalist ümbrusest ei leia. Politsei lahkudes on võõras aga juba majas, peas vaid üks mõte - kääridega kõhust välja lõigata Sarah' sündimata laps.


On raske uskuda, et INSIDE on režissööride Bustillo ja Maury debüütfilmiks - nimelt pole ma juba mõnda aega osaks saanud nii pingelisele kassi-hiire mängule. Arvesse tuleb sel puhul muidugi ka võtta seda, et tegevustik toimub väga minimaalsel pinnal, kus tegevuskohtadeks vaid magamistuba, vannituba, trepp ja elutuba. Ja sellel minimaalsel pinnal valatakse verd nii kuis jaksatakse. Võib öelda, et psühholoogilise thrillerina alanud film võttiski lõpuks välja gore-slasher mõõtmed, kus oma otsa leiavad nii mõnedki süütud kõrvaltvaatajad, seda loomulikult kõige jõhkramal moel. Keda pussitatakse kääridega, kellel lastakse pea pooleks, igaüks saab oma osa kätte. Kuna peategelasteks on kaks naist, siis pole ülejäänud kahuriliha seekord täiesti lambist mängu toodud (ala ukse taha sattunud piiblimüüja), vaid nutikalt erinevate stsenaariumikäikudega sisse põimitud.


Suureks plussiks on ka praegu populaarsuse tipul oleva, igatepidi ära vägistatud, kahestunud isiksuse lõpupüändi kõrvale jätmine. Kuigi olin valmistunud selleks, otsides igaltpoolt varjatud vihjeid tegevuse paremaks mõistmiseks ja lõpu üle mängimiseks, tõi filmi lõpuosa mind maapeale tagasi, pistis pihku puuduoleva puzzletüki ja tõmbas rahulikult otsad kokku. Pea, et suurepärane väike õudusfilmike ja nagu seadused ette näevad on filmi režissöörid juba värvatud Hollywoodi, kus nad hakkavad vorpima HELLRAISER'i uustöötlust.

8/10

Hea näide, kuidas Euroopa filme ameeriklastele ette söödetakse. Ilus poster asendatakse võimalikult sitaga.

4 Responses to 'À l'intérieur / Inside (2007)'

12. märts 2008, kell 13:11

Comment by Trash.

Sellele filmile panin minagi nädal tagasi silma peale aga siis lõin käega, et ei viitsi. Krt, ei saa, muidu ainult üks horrori vaatamine olekski. Mul niigi Borderland, Outpost ja Mist ootamas.

12. märts 2008, kell 13:15

Comment by paranoiadisco.

Mul pole nendesse eriti usku, kuid endalgi Borderland ja The Mist ootavad.

12. märts 2008, kell 14:15

Comment by Soprano.

Seda filmi küsiti just natukene aega tagasi subclubi filmimängus. Ma arvasin vihjete ja pildi järgi ära ja tekkis tahtmine isegi näha.

12. märts 2008, kell 14:30

Comment by paranoiadisco.

Oo, kas seda mängitakse veel? Vanas subclubis sai isegi osaletud pidevalt...