Blog Entry

Cui hua kuang mo / Undefeatable (1993)

neljapäev, juuli 01, 2010 by , under



Režissöör:
Godfrey Ho
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0111552/

"Out of the ring, into the fire... in a fight to the finish"

Godfrey Ho. Mees, kelle pitserit omab üle saja filmi (millest pooled omavad pealkirjas sõna "ninja"), kuid keda siiski vaid väike grupp inimesi teab ja palavalt armastab. Ristitud Hong Kong'i Ed Wood'iks tema filmitegemismeetodite ja valmisprodukti üldise kvaliteedi tõttu. Tõsi ta on, et Ho filmid ei kannata mingisugust kriitikat aga omavad oma kohmakuses teatavat võlu - juba reeglipäraseks on saanud samade stseenide kordumine mitmetes filmides, olematu süžee, mis proovib tavaliselt suvaliselt kokkupandud stseene omavahel kuidagi kokku kleepida ja punnitatud rõhuasetus füüsilise vägivallale. Millalgi liikus Ho, nagu paljud teised HK action-lavastajad, Ameerikasse, et sealset z-filmi turgu enda andega turgutada ja milleks üheks (suurepäraseks) näiteks UNDEFEATABLE tegelikult on.


Cynthia Rothrock. Viiekordne maailmameister karates. Mitte otseselt praktilises võitluses, vaid sujuvas oskuste demonstreerimises žüriile, mistõttu sobiv kandidaat erinevate martial arts filmide peaossa. Algselt, omades rolle peamiselt HK filmides, oli enda filmidega suhteliselt menukas aga hiljem ameerikas kanda kinnitada proovides jäi ainult väga kitsa ringi tähelepanu objektiks. Antud filmis mängib ta noort (olles ise pea 40-aastane) kohviku ettekandjat/tänavakaklejat, kes organiseeritud kaklustel osalemise abil proovib oma õe ülikooliõpinguid toetada.


Kas on veel midagi rääkida filmist, mida saab iseloomustada paari lausega? Muidugi! Üheks peaosaliseks on veel Don Niam'i (Myspace) kehastatud eeskujuliku mulletiga, samuti raha eest kaklusmatše pidav rets Stingray, kelle ootamatute vägivallapursete (ja arvatavasti ka üllatusseksi) tõttu naine maha jätab ning teda otsima minnes igas lillelise kleidiga ettejuhtuvas õrnema soo esindajas oma armastatud (ja vahel ka ema) näeb. Sellele järgneb alati kaklus naise kaaslasega, vägistamine ja silmade välja kookimine, et nendega oma akvaariumikalu toita. Tapmiste tõttu sekkub mängu ka politseinik, kes samuti võitluskunste oskab ning koos Cynthia Rothrocki poolt kehastatud teismelisega hakkavad sadisti taga ajama. Selline lugu siis.


Tuleb au anda, et seekord on Ho filmis lugu isegi kergelt jälgitav, tundub nagu kõik stseenid olekski filmitud vaid filmi enda jaoks, ei mingeid metsas üksteisest mõõtu võtvaid pidžaamades ninjahakatisi ega kuskil välja kargavaid vampiire. Juust aga sellegipoolest, sest maailm, kus kõik aset leiab oleks võetud justkui mõnest poisikese fantaasiast, kus tegutsevad omavahel tülitsevad, väga tabavate nimedega, nagu Draakonid ja Tiigrid, tänavajõugud ning absoluutselt iga inimene alustades psühhiaatrist ning lõpetades suvalise valgekraega oskab mingisugust võitluskunsti, mis viib selleni, et politseijaoskondades on eraldi inimesed, kes surnukehade pealt võetud jälgede abil laiba peal kasutatud võitluskunste identifitseerivad. Arvata võib, et kogu seda tohuvabohu on üsna nauditav jälgida, mistõttu on hinnangu andmine üsna raske ja oleks sobilik mõelda isegi kahest hindest nagu teeb seda Xipe. Objektiivselt vaadates on tegemist lehkava hunnikuga aga halbasid filme nautima õppinutele kindel soovitus. 4/10

Seekord lausa kaks korda rohkem pilte, asi väärib seda.

0 Responses to 'Cui hua kuang mo / Undefeatable (1993)'