Blog Entry

Xia dao Gao Fei / Full Contact (1993)

kolmapäev, jaanuar 27, 2010 by , under


Režissöör:
Ringo Lam
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0105851/

"Betrayed. Double-Crossed. Left for Dead."

Ringo Lam on nimi, mis Hong Kongi märulifilmide peale mõeldes ikka esile popsatab. Noh, kindlasti ka John Woo aga too on endale lihtsalt hilisemate Ameerikas valmistatud kinohittidega vee peale tõmmanud ja seetõttu ka oluliselt tõsiseltvõetavust kaotanud. Muidugi ei saa salata, et mees 90ndate alguses väga eeskujulikke saavutustega välja tuli, mis tipnes 1992. aastal HARD BOILED'iga. Kahju lausa, et mees juba järgmisel aastal, arvatavasti narkootiliste ainete mõju all, superstaar Van Dammel kaamera ees iga kümne minuti tagant kannapöördeid teha lubas (HARD TARGET). Samas ei suutnud ka Lam Van Damme mehelikele võludele vastu panna ja Hollywoodi suundudes temaga ka koostööd tegi aga õnneks on need mälestused kuskile ajusoppide pimedamatesse nurkadesse ära kadunud ning nime peale pole niivõrd musta veel määritud.

Chow Yun-Fat

Ringo Lam'i ja tolleaja HK ühe kõvema rusikakangelase Chow Yun-Fat'i järjekordne koostöö on loo poolest üsna lihtsakoeline: Chow mängib ööklubi turvameest, kes nõustub võlgades sõbral ja tema nõol aidata korraldada relvasid vedava veoki kaaperdamine. Kaaslased mängivad Chow muidugi üle ja jätavad ta maha surema aga nagu sellistes filmides ikka, õnnestub petetul kindlast surmast pääseda ning alustab seejärel vahendeid valimata kättemaksu ellu viima.

Anthony Wong Chau Sang

Sarnase looga filme on vorpinud arvatavasti iga riigi filmitööstus, kus aastas vähemalt paar märulit välja tuleb ja kindlasti tuleb neid ka veel. Nii ongi tähtis, et antud filmi puhul püsiks usaldatavus Lam'i kui action-lavastaja kompetentsusesse, sest ta tõesti suudab selle keskpärase stsenaariumiga tükki edukalt pinnal hoida. Ka camp'i hindamine tuleb kasuks, sest kohati jätavad lavastaja "läänelikud püüdlused" (Public Enemy muusika kasutamine näiteks) üsna naljaka maitse suhu. Filmi võlu peitud loomulikult tema väga värvikates karakterites, kellest mõned on tänaseni väga nimekad staarid. Kui Anthony Wong tavapärases headuses vampiirilikult helkis, siis Simon Yam naiselikult salakavala kriminaalina lausa säras õnnestumisest. Maitset andis juurde ka Ngai Kai Lam käe all Ricky't oma kõhust välja tõmmatud soolikatega kägistanud (STORY OF RICKY) Frankie Chin ning nümfomaanist Bonnie Fu. Oleks vaid see lugu ise paremini toiminud. 7/10

Danke, Trash!

Simon Yam silmarõõmuga

0 Responses to 'Xia dao Gao Fei / Full Contact (1993)'