Blog Entry

La guerre du feu / Quest for Fire (1981)

kolmapäev, veebruar 03, 2010 by , under


Režissöör:
Jean-Jacques Annaud
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0082484/

Jah, kuigi tänapäeval me, tänu tehnoloogia arengule, nii otseselt tulest ei sõltu, pole tule hävitavat jõudu me täielikult oma kontrolli alla suutnud saada. Meil on küll vahendid, millega tulemadu paremini taltsutada aga paha peale sattunud tule hävitusjõudu siiski alahinnata ei tasu - leidis näiteks meilgi ju aasta esimese nädala jooksul tulesurma juba üle 10 inimese. 80 000 aastat tagasi olid lood muidugi teised. Tulega käidi ümber kui jumalusega, kes inimestelt puidu näol ohverdusi nõudis ning vastutasuks sooja ning kaitset kiskjate eest andis. Kuna selle jumaluse manamine veel käpas ei olnud, tuli selle kadumisel kellegi teise juurest uus asemele tuua. Sama põhjuse poolt motiveeritud rünnaku alla satubki üks neandertaallaste suguharu. Suudetakse küll põgeneda, kuid kähmluse käigus on kustunud ka ellujäämiseks vajalik tuleleek. Vanem saadabki seepeale kolm meest missioonile leida vajalik, et taastada lõke.


Loomulikult on üsna raske ette kujutada, millised elu-olud siis tegelikult valitsesid ja tugineda vaid oletustele, mis mõningate leidude põhjal on tehtud, seepärast on raske kommenteerida ka filmi autentsust. Tuleb siiski tõdeda, et režissööritoolil istuv Annaud on tohutult vaeva näinud, tuuest vaatajani põneva loo, proovides tugineda pigem teadaolevatele teaduslikele faktidele ning mitte laskuda odavatesse liialdustesse nagu seda eelaajaloolist temaatikat käsitlevate Hollywoodi kassahittide puhul ikka ette tuleb. Film kulgeb rahulikus tempos, puudub dialoog. Viimast asendab mingil määral keeleteadlase ja kirjaniku Anthony Burgess'i poolt loodud algeline keel, mis koosneb peamiselt häälitsusest ja kehamiimikast, ühel juhul on kasutatud ka tänapäevaste innuiitide keelt (lavastaja mainis veel kommentaarireal, et film on sealse rahva seas tänaseni väga populaarne, kuna nende poolt lindistatud fraasid ei taha üldse stseenide tegeliku olemusega kuidagi kokku sobituda). Muidugi võib ka ette kujutada kui suur roll on näitlejatöödel sellise filmi puhul, kus oma inimlikest raamidest tuleb pea täielikult väljuda - Ron Pearlman pole kunagi vist oma rolli nii hästi sobinud kui käesoleval juhul. Ning loomulikult ei saa kiitmata jätta ka suurepäraseid, Aafrikas ja Põhja-Ameerikas linti võetud, looduskaadreid. Soovitan! 9/10


3 Responses to 'La guerre du feu / Quest for Fire (1981)'

3. veebruar 2010, kell 18:47

Comment by Unknown.

Tahan! Kusagil kaugel on vist üks hägune mälestus sellest filmist, aga näed, meelde ei tule.
Võtan kindlasti ette.

3. veebruar 2010, kell 21:46

Comment by Trash.

Ron Pearlman meikki ei vajanud. :)

4. veebruar 2010, kell 07:56

Comment by paranoiadisco.

@LiveForThis
Kunagi näitasid soome kanalid pidevalt Annaud' filme, eks mälestused sealt pärinevadki. The Bear oli siis mu lemmikfilm vist.

@Trash
Hehe, no palju ta seda Hellboy'ski vajas? Nägu punaseks ja kaamera ette.