Blog Entry

Wendigo (2001)

esmaspäev, juuni 15, 2009 by , under


Režissöör: Larry Fessenden
Osades: Patricia Clarkson, Jake Weber, Erik Per Sullivan jt.
Filmi pikkus: 91 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0275067/

Haapsalus pärast õudusfilme alkohoolsetest jookidest jõudu ammutades mainis vine all olev Trash mulle korduvalt, et ma antud filmi enda kesisesse menüüsse lisaks. Lubasin muidugi, et võtan esimesel võimalusel käsile, sest oli ju film juba tema blogist mulle silma jäänud enda ülal asuva kummitusliku DVD kaanega, kuid oluline osa oli kindlasti ka vanamehe mõõdukal kiidulaulul. Kuna vihmase suveöö filmikavasse sobib ideaalselt üks kontide vahele pugeva atmosfääriga õõvalugu ja seetõttu jäi valikusse vaid kaks filmi, sai mängijasse suskatud WENDIGO plaat.


Wendigo on Põhja-Ameerika põliselanike mütoloogias esinev kuri hing, kes inimestes võimu võttes neile kange isu inimliha järgi tekitas. Kuna antud mütoloogiline olend (väheke muudetud vormis) on viimasel ajal üsna edukalt paljudes õudusfilmides seigelnud, tekkis ka Fessendenil kange tahtmine temast oma nägemus ekraanile tuua. Loo selgrooks on linnavurledest paarike enda poisipõnniga ja nende paaripäevane puhkus väikeses kolkalinnas, kus loodavad omavahelised suhted korda saada ja kiirest linnaelust aeg mõneks ajaks maha võtta. Sellest ei tule aga midagi välja, sest pereisa närvidel ei lase puhata kohalik jahimees ja pere pesamuna tunnetab ümbruskonna metsades ringi luusivat tundmatut jõudu.


Tänapäeva standardite järgi oleks WENDIGO't õudusfilmiks pidada vast liig, sest siit ämbritega verd ja ehmatavaid hetki otsiv filmisõber võib lihtsalt suure pettumuse osaliseks saada - tegemist on rohkem psühholoogilise thrilleriga kui otsese õuduslooga. Minu jaoks jäi ta aga ühe pere tragöödiaks, mille taustal rullus vaikselt lahti legend kohalikust mütoloogilisest olendist - pool-inimesest, pool-põdrast. Kuigi otseselt ei lastud nimitegelasel kaamera silma ette sattuda, suudeti tänu visuaalsele poolele, millele aitas kaasa nii võttepaikadena kasutatud metsad Põhja-Ameerika sünges ja külmas kliimas ning operaatori eksperimentaalne kaameratöö, ja seda saatva kummitusliku muusikaga pinge väga edukalt üles kruvida - teadmatus nimelt on alati kõige hirmsam ja selle filmi tegijad teadsid seda ja suutsid sellega edukalt mängida. Need paar korda kui Wendigo otseselt kaadrisse ilmus, pean mina filmi nõrgimateks kohtadeks, sest niimoodi paistis tegelikult kõige paremini välja filmi madal eelarve ja kummielukas oli viimane asi, mida ma seal kohata lootsin.

Suurepärase, kõheda atmosfääriga linatükk mütoloogilisest olendist, kes pole veel tuhandete c-kategooria filmide poolt ära nämmutatud. Soovitan!

Ise aga lisan enda suurema prioriteediga vaatamist vajavate filmide nimekirja Fessendeni järgmise talvehorrori THE LAST WINTER.

8/10

2 Responses to 'Wendigo (2001)'

1. juuli 2009, kell 19:14

Comment by Ra Ragnar Novod.

Tegin algust mängublogiga. Sissekandeid veel ei ole, aga küll varsti tuleb. Sa ilmutasid varem huvi, et ulataksid abistava käe kui keegi selle koorma enda kanda võtab. Kui huvi, siis anna kindlasti märku. Praegu on selline käkk: http://mangumaania.blogspot.com/

1. juuli 2009, kell 19:17

Comment by paranoiadisco.

Lase Metsavanale ja Xipele ka kutsed, nad olid vist ka huvitatud.