Blog Entry

The Naked Prey (1966)

esmaspäev, juuni 15, 2009 by , under


Režissöör: Cornel Wilde
Osades: Cornel Wilde, Ken Gampu, Gert van der Bergh jt.
Filmi pikkus: 96 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0060736/

"Stripped, weaponless, alone and only ten desperate seconds ahead of the killers!"

Trash tõmbas kohe julgelt Mel Gibsoni suurejoonelisest seiklusfilmist paar pügalat maha, sest filmi lõpp meenutas talle kangesti THE NAKED PREY oma. Värskelt vaadanuna ei ütleks ma, et ma nüüd otsest mahaviksimist lõpu puhul märganud oleks, küll aga tajus silm rohkelt sarnaseid elemente muus osas - Gibson, arvatavasti antud klassikalise seiklusfilmi suure fännina, oli enda filmis julgelt paljusid stseene korranud. Heaks näiteks on mõlema filmi peaaegu üks-ühele kattuvad tagaaetavale edumaa andmine ja esimese jälitaja mahanottimine. Järelemõeldes jään APOCALYPTO't muidugi samamoodi heaks filmiks pidama, THE NAKED PREY aga julgen vabalt samale tasemele tõsta.


Cornel Wilde, kes ka ise peaosas enda kehalisi võimeid näitab, võttis enda filmi aluseks tõsielulise juhtumi, kus karusnahakütt John Colter 1809. aastal mitmesaja indiaani sõduri eest paljalt põgenes. John Colter nimelt oli julge mees, kes enda kaaslasega põliselanike territooriumile küttima läks ja varsti ka vangi sattus. Temaga kaasas olnud sõber löödi kohe maha, talle aga anti võimalus põgeneda. Ta kooriti paljaks, anti väike edumaa ja läkitati tema järele mitmesaja-pealine parimatest sõduritest koosnev grupp. Colter suutis mõningase õnnega indiaanlased üle joosta ja jõudis 11 päeva hiljem valgete kindlusesse - päikese poolt põletatuna ja nälginuna aga elusalt. Wilde on selle loo viinud Aafrika savannidesse, kus rikkuritest britid satuvad safaril olles, tänu oma ülbusele kohalike vastu, hõimu kätte vangi. Kõik peale ühe mehe tapetakse ja too lastakse põgenema ja saadetakse talle järgi tugevamad hõimuliikmed.


THE NAKED PREY on muidugi seiklusfilm oma parimas vormis - kõik üleliigne on kõrvale lükatud ja alles jäetud vaid see kõige magusam ja pehmem sisu. Musta mandri mehed taga ajamas valget paljast meest nagu mõnda jahiulukit, kümme aastat enne filmi valmimist poleks selline asi Hollywoodis lubatud olnud ja kuigi 60ndatel olid "ajad juba muutumas", omab film siiski mõningast exploitation-maiku. Siiski pole sellega liialdatud ja põhirõhk on ikkagi ühe mehe kannatatusi täis teekonnast, mis ekraanil üllatavalt realistlik välja näeb - maratonil väsivad nii jahitav (Wilde esitusse lisab vürtsi mehe haigus võtteperioodil) kui ka jahtijad, vahemaad on pidevalt väga väikesed ning mõlemal pole suurteks põõnamisteks ja söömaaegadeks lihtsalt aega ning seda kõike peegeldab film ka ekraanilt. Kui sinna juurde lisada veel hingematvalt kaunid võttepaigad Aafrika metsikus looduses, mida saadab kohalik muusika on tulemuseks üks hingega seiklusfilm, mille Criterioni poolt väljalastud plaat riiulil kindlasti esirindel säraks.

8/10

0 Responses to 'The Naked Prey (1966)'