Blog Entry

Apocalypto (2006)

neljapäev, mai 28, 2009 by , under


Režissöör: Mel Gibson
Osades: Rudy Youngblood, Dalia Hernández, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead jt.
Filmi pikkus: 139 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0472043/

"No one can outrun their destiny."

Mel Gibsonil on kombeks iga enda uue filmiga endale mingi inimgrupi viha kaela tõmmata. Ei jäetud rahule ka tema maalitud pilti kunagise maaja tsivilisatsiooni langusest - Mehhikos elavad indiaanlaste järeltulijad lubasid kinode ees piketeerida ja filmi isegi kohtusse kaevata, sest nende esivanemaid olevat kujutatud verejanuliste barbaritena, kes enda jumalatele ohtralt inimohvreid tõid, meenutades pigem agressiivseid asteeke kui maajasid. Ajasid siis filmitegijad midagi sassi või mitte, mööda ei saa vaadata aga faktist, et suhteliselt väiksel territooriumil omavahel läbi käivad tsivilisatsioonid võtsid ikka üksteiselt traditsioone ja kombestikke üle, olgu siis selleks tolteekide ehituskunst või asteekide inimohverdamiskombed.


APOCALYPTO ei ajagi samas täiuslikku ajaloopilti ega lõpliku tõde taga, ta on sisimas siiski hollywoodilik seiklusfilm, mille ümber on ehitatud uhke raam. On tagaajamist, märulit, armastust - komponendid, mis seiklusfilmi praktiliselt defineerivad. Kuskilt tagant aga suskab Gibson pidevalt sisse enda vaateid, põhjuseid, miks see Ameerika kõrgkultuur siiski hävimiseni jõudis. Oli see erinevate hõimude omavaheline pidev sõjaline hõõrdumine, ümbruskonda laastav metsaraie, haigused, kõrgklassi priiskav elustiil, hädades vireleva alamklassi taustal või hoopiski valgete konkistatooride saabumine Yucatani poolsaarele. Kuigi kehvapoolne lõpplahendus tõi ilusti filmitegijate enda arvamuse esile, võib seda ignoreerides igaüks endale sobiva maajade tsivilisatsiooni languse põhjuse välja valida.


Sarnaselt PASSIONS OF THE CHRIST'ile, kus Gibson näitlejad aramea, heebrea ja ladina keelt rääkima pani, et asi võimalikult ajastutruu välja kukuks, siis võib ka APOCALYPTO's kohata vaid kunagiste indiaani juurtega näitlejaid, kelledest paljudele film esimeseks näitlemistööks oli, ja kuulda vaid Yukateki maaja keelt. Olles lugenud paari raamatut kunagiste Ameerika tsivilisatsioonide arhitektuurist ja kombestikest, oli hea näha kui palju rõhku oli pandud igasugustele väikestele detailidele nagu näiteks ohverdamist ootavate vangide siniseks võõpamine, kipsi tegemine jne. Tundus, et sellistele väikestele detailidele oligi väga palju rõhku pandud ja tänu sellele tekkisid mõningased augud üldpilti.

Väga korralik laupäevaõhtune filmivaatamine: puudustega ajaloo-, kuid suurepärane seiklusfilm.

3 Responses to 'Apocalypto (2006)'

28. mai 2009, kell 22:13

Comment by Trash.

No sa vaata see Naked Pray ära! Ei kahetse, annan pea.

28. mai 2009, kell 22:19

Comment by paranoiadisco.

Panin järjekorda!

28. mai 2009, kell 23:32

Comment by Metsavana.

Aga kuhu jäi vril jõud, vimanad, kosmosetulnukad ja kõik muu millest von Däniken jutustas ;) ehee