Blog Entry

Dark Angel (1990)

kolmapäev, mai 06, 2009 by , under


Režissöör:
Craig R. Baxley
Osades: Dolph Lundgren, Brian Benben, Betsy Brantley, Matthias Hues jt.
Filmi pikkus: 91 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0099817/

"Good cop. Bad alien. Big trouble."

Miskipärast on mul ikka nii, et korraliku adrenaliinidoosi kätte saamiseks tuleb pilgud pöörata 90ndate märulite ja põnevusfilmide poole, kus peale rohelisema muru olid ka jõhkramad kurikaelad, matšolikumad peakangelased, paljamad naised, veidramad ideed ja mis kõige tähtsam peale näo oli olemas ka tegu. Ajaga on need filmid muidugi juustuhõngu ja -maitset kogunud ja sobivad suurepäraselt veini kõrvale nautimiseks, olles tõelised gurmaanide maiuspalad.

Jack Caine. Houston cop. Human. What he's up against, isn't.

Dolph Lundgren mängib tüüpilist pahast poisist võmmi Jack Caine'i, kes on enda eesmärgiks seadnud linn narkokaubitsejatest tühjaks peksta, nii ongi tema peamiseks sihtmärgiks kohaliku kuritegeliku grupeeringu pea Victor Manning. Nende kahe kassi ja hiire mängule aga trügib jõuga vahele kosmosest kohale sadanud võõrorganism, kes hoolimata rahumeelsest tervitusest ("I come in peace...") hakkab tapma nii gängstereid kui ka süütuid linnaelanikke, seda ühel eesmärgil ammutada nende kehadest endorfiine, mis kusagil kaugel planeedil on hinnaline narkootikum. Talle on loomulikult järgi saadetud ka kosmosepolitseinik, kes koos Jack Caine'i ja tema födekast paarimehega peab narkosmugeldajast tulnukale otsa peale tegema, ennem kui see vajaliku noosi kätte saab.

He came in search of a drug so rare it could only be found in one place... Man.

Dolph Lundgren on üks nendest minevikku vajunud kunagistest löömakangelastest, kelle filme lapsepõlvest nagu eriti ei mäletagi. Kui Schwarzenegger ja Norris mälestust hoiavad kohalikud telekanalid siiamaani üleval, siis rootslasest lihamäe nägu televiisori poolt üles kasvatatavad lapsed enam ei tunne. Filmi ajal natuke ajulihaseid pingutades tulid peale antud filmi veel meelde MASTERS OF THE UNIVERSE ja UNIVERSAL SOLDIER, kahtlaselt vähe võrreldes teiste sama perioodi märulikangelastega. Ei olnud mul näiteks aimu, et mees on mänginud The Punisheri filmiversioonis peategelast ja loomulikult läks film vaatamist vajavate filmide nimekirja - eriti peale DARK ANGEL'i nägemist, kus mees näitab kui hästi ta tegelikult sellistesse rollidesse enda iseloomutu olemisega sobib.

Jack Kane thought he'd busted every breed of crook on Earth. He has.

DARK ANGEL on äärmiselt ajuvaba, kuid nauditavalt vägivaldne, plahvatusterohke ning libedalt kulgev lõbusõit. Omamoodi buddy cop-filmi ja PREDATOR 2 ristsugutis, kus Dolph Lundgren one-liner'itega hunnikute viisi kaabakaid teise ilma saadab, oma nohikust paarimehega taidleb ja hiiglasemõõtu tulnukaga rinda pistab, samal ajal enda isikliku elu paika sättides - taustaks anonüümse helilooja poolt kiirelt valmis meisterdatud sündimuusika ja mõne vähemtuntud hevibändi eepilised kitarrivägistamised.

Piltide all on muide filmi reklaamlaused - klassikaline kraam.

7/10

Bad Alien: "I come in peace."

Jack Caine: "But you go in pieces, asshole!"

7 Responses to 'Dark Angel (1990)'

6. mai 2009, kell 15:14

Comment by Ra Ragnar Novod.

Ojaa, seda olen televiisori vahendusel päris mitu korda näinud. Ülihea mulje jättis alati. I come in peace. But you go in pieces, asshole. Kuldaväärt kraam:D

6. mai 2009, kell 15:37

Comment by Metsavana.

Ka TV vahendusel kõvasti aega tagasi nähtud. Hea igaljuhkuulda ,et film on ajaproovile vasta pidanud ning kannatab ka tänapäeval vaadata. Lisan samuti enda nimekirja.

6. mai 2009, kell 16:00

Comment by Filmifanaatik.

Pole nüüd juba tükk aega enam näinud, aga mälestused sellest filmist on head.

6. mai 2009, kell 19:25

Comment by paranoiadisco.

Kas seda on Eesti telekanalitelt ka näidatud? Ma ise mäletan, et filmi näitas MTV3 kuskil 10+ aastat tagasi.

6. mai 2009, kell 21:07

Comment by Ra Ragnar Novod.

Ma olen seda vähemalt kaks korda TV3-e vahendusel näinud. Soome kanalilt vist ei ole. Viimati nägingi vist nii umbes 4-5 aastat tagasi või isegi rohkem.

6. mai 2009, kell 22:44

Comment by Ulmeguru.

Tänud, et aitasid meelde tuletada... suht kobe film oli minu mäletamist mööda... peakski üle vaatama...

6. mai 2009, kell 23:20

Comment by Trash.

Mäletan isegi seda lugu.