Blog Entry

The Children (2008)

reede, mai 29, 2009 by , under


Režissöör:
Tom Shankland
Osades: Eva Birthistle, Stephen Campbell Moore, Jeremy Sheffield, Rachel Shelley jt.
Filmi pikkus: 84 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1172571/

"You brought them into this world. Now ... They will take you out."

Kas sa tapaksid lapse, et päästa enda elu? See küsimus on vaevanud filmilavastajaid juba aastakümneid ja ilmavalgust on näinud mitmed kinopildid, kus kurjade kavatsustega üksikud või grupeerunud lapsed täiskasvanuid terroriseerivad. Meelde tulevad kohe hispaanlaste WHO CAN KILL A CHILD? ja CHILDREN OF THE CORN, kus noorukid justkui omavahel telepaatilist sidet omavad ja ühtse jõuna täisealiste vastu astuvad. Kuid filmiajaloost on meelde jäänud ka üksiküritajaid - perre lapsendatud antikristus Damien THE OMEN'st, kui ka teispoolsusest teatud videokassetti vaadanud inimesi tapma tulnud Sadako jaapanlaste RINGU'st. Mis on see miski, mis täiskasvanuid inimesi lapsi, meie tulevikku, kartma paneb ja neile enda filmides niivõrd kurjakuulutavaid rolle annavad.


Hiljuti vaadatud PLAGUE TOWN ei andnud mutantlaste tegutsemisele olulisi motiive, mainiti lihtsalt moka otsast, et eks nad võõraid vaid sellepärast tapavad, et nende territooriumile on sisse tungitud. Film jäi ise muidugi nõrgaks ja ununeb mõne aja pärast jäädavalt, Shankland'i THE CHILDREN see vastu suutis end koheselt mällu sööbida ja julgeks teda vabalt selle aasta esimese poole üllatajaks nimetada.


Perekond sõidab linnakärast eemale sugulaste maakodusse jõule ja aastavahetust veetma. Rahulik puhkus aga muutub õudusunenäoks kui mõlema perekonna noorimad liikmed hakkavad järjest veidramalt käituma ja varsti ka enda vanemate vastu aggressiivselt meelestatuks muutuvad. Kuna olukord muutub järjest verisemaks, ongi täiskasvanud varsti dilemma ees, kas tappa enda laps, et päästa enda nahk.


THE CHILDREN'i kõige tugevam külg on Shaklandi meetodites pinge üles kruvimisel: vaatajad saavad küll aimu laste käitumise muutustes, samas kui lapsevanemad ise teadmatuses pühasid veedavad. Teadmatus valitseb ka laste tegutsemismotiivide üle mõtiskledes, sest mingit vastust sellele kogu filmi jooksul ei anta, ainult väikesed vihjeid ja sümbolitemängu - läbi käivad nii aborditeema kui ka gripisarnane haigus. Kogu vaatemäng on suurepäraselt kaamera peale saadud, hästi kokku monteeritud ja tõeliselt hingekriipivalt esitatud - järjekordne eeskujulik näide brittide uue laine horrorist.

8/10

1 Responses to “The Children (2008)”

29. mai 2009, kell 21:00

Comment by Trash.

Ma praakisin paar kuud tagasi välja, eks nüüd siiis listi tagasi.