Blog Entry

Frontière(s) (2007)

teisipäev, aprill 22, 2008 by , under



Režissöör: Xavier Gens
Osades: Karina Testa, Aurélien Wiik, Patrick Ligardes, David Saracino, Maud Forget, Samuel Le Bihan jt.
Filmi pikkus: 108 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0814685/

Filmi lavastajal Xavier Gens'l tuli filmiidee 2002. aasta sündmuste ajal, kui Prantsusmaa presidendivalmistel suutis paremusäärmuslane Le Pen saavutada piisavalt hääli, et jõuda valimiste teise vooru. Nagu kindlasti ka paljud teised noorema generatsiooni pranstlased, peab Gens just neid päevi enda elu kõige hirmsamaks ajaks. Kuid selle asemel, et sündmused unustada ja kodus veini edasi lurpida, otsustas tema enda õudusunenäo filmilindile kanda, võttes arvesse ka enda igipõlist armastust horror-kino vastu.


FRONITERE(S) sündmused saavadki alguse Pariisi rahutuste (paremusäärmuslased on võitmas valimisi) keskel, kus viis noort väikepätti proovivad keerulist olukorda tänavatel ära kasutades kergelt rikkaks saada ja siis Hollandi poole kihutada. Kuna üks asjaosalistest saab haavata, otsustavad nad lahku minna - ühed viivad sõbra haiglasse ja teised ootavad neid piiri lähedal asuvas motellis. Valitud motell aga pole kindlasti parimate killast, kuna seal varjab end Teisest Maailmasõja lõppedes Prantsusmaa pinnale jäänud natsisõdur ja tema haiglane perekond.

Pole vaja just erilise horrori asjatundja silma, et märgata TEXAS CHAINSAW MASSACRE't filmi peamise eeskujuna. Gens on sealt laenanud "päraperses elava värdjaliku perekonna"-idee, kuid paar stseeni olid ka otsesed kummardused sellele horror-klassikasse kuuluvale teosele. Kuigi sellise tegutsemise puhul on võimalik täielikult ämbrisse astuda, sest taolise ideega filme sajab söögilauale aastas kindlasti üle paarikümne ja nende seast kulla välja kaevamist viitsivad vähesed ette võtta. Seekord on suudetud aga mõningate uudsete ideedega ja korraliku teostusega redneck-horror'i žanri pigem värskust tuua, kui seda labaselt vägistada. Kui tavaliselt võetakse veristamiseks ette lõbujanulised noored, kes enda seksi- ja narkoretkedega valedesse paikadesse satuvad, siis seekord pole ka noored ise midagi nii puhta südametunnistusega, kuid neid kiusama hakkavad psühhopaadid ning otsekui kontrastiks neo-natsi perekonnale paistavad noored olevat pärit väljastpoolt Prantsusmaad. Siinkohal ongi Gens proovinud mängu tuua mõningast varjatud sotsiaalkriitikat, kuid tänu stereotüüpselt käituvatele "headele" ja "pahadele" jääb see vaid pinnapealseks sorkimiseks, mis oluliselt filmi väärtust ei tõsta ning nii jääbki teos vaid horror-fanattide pärusmaaks.


Tänu üsna korralikule haibile oleks võib-olla oodanud filmilt rohkem verd. Ise vaatasin kärpimata ja ilustamata versiooni ning seetõttu jäi mõningaseks müsteeriumiks, et mis sinna n-ö kinovarianti alles jäeti. NC-17 reiting paari lõhki lastud pea ja saekettaga vallatlemise pärast? Kuna esialgne plaan FRONTIERE(S)'i Ameerika kinopublikule näidata After Dark Horrorfest raames, siis tänu reitingule otsustatigi eraldi reliissi kasuks. Selle aastaste Horrorfesti filmidest oleks kindlasti silma paistnud, kuid eraldi vaadatuna jääb vaid heaks näiteks Euroopa horrori praeguse taseme kohta. Kuigi esimene katse Hollywoodis läbi lüüa jäi Gens'il kesiseks (HITMAN), jätan mina tema nime meelde, sest esialgsed sammud (horror-)filmimaailmas läbi lüüa on olnud igati korralikud. Väidetavalt ongi mehel juba ideed uue filmi jaoks - piraadid, haid ja kannibalid - kõlab hästi hö-hö! Trashi poolt filmile antud hindega nõustun aga ka mina...

6/10

2 Responses to 'Frontière(s) (2007)'

22. aprill 2008, kell 22:46

Comment by Trash.

Kas sul jäi ka tunne, et nende keldrilaste liini ei kasutatud ära? Mul oli nagu pettumus, sest tundus, et lõpus saaks nende maa-alustega veel midagi väänata.

22. aprill 2008, kell 22:50

Comment by paranoiadisco.

Jah, mulle oleks ka sobinud, kui neid ka rohkem näidatud oleks, kui lihtsalt vilksamisi. Paistsid väga armsad olevat. Filmi kõige friikimad tegelased kindlasti. Siis kui üks kutt kaameraga proovis neid veel filmida, siis tuli REC kohe meelde... höhö