Blog Entry

Bakjwi / Thirst (2009)

esmaspäev, november 30, 2009 by , under


Režissöör:
Chan-wook Park
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0762073/

Chan-wook Parki uus film peaks endast lugupidavas filmisõbras, kui mitte rõõmuvärinaid, siis vähemalt väikese jõnksatuse meelekohas ikka esile tooma. Tegemist on ju käesoleva sajandi ühe tuntuima filmirežissööriga idast, kes paistab end kodus tundvat praktiliselt igas žanris. Loomulikult kuulun ma nende hulka, kes mehe töödest just Kättemaksu-triloogiasse kuuluvaid kõige enam välja toovad - olles suurepärased näited, kuidas visuaalne stiil ja oskuslikult kirjutatud stsenaarium omavahel sümbioosis töötavad, jätmata kordagi ühte teise varju - aga austan ka tema eksperimenteerimist ning pidevat žanripiiride nihutamist teiste tööde puhul. Tema eelviimane film I'M A CYBORG, BUT THAT'S OK on heaks näiteks, kuidas luua romantiline komöödia neile, kes muidu sellistest filmidest võib-olla eemal hoiaks. Kahju vaid, et lugu ise ei filmi välise küljega mingit võrdlust ei kannata.


Suhteliselt sama probleem on ka THIRST'iga. Film kulgeb otsekui sõit käänuliste kurvidega, kõrgete tõusudega ja järskude languste ameerika mägedel, mis küll atraktsioonil viibinut korralikult raputab aga lõpuks vagunist välja astudes mõne aja pärast ikka inimese selle otstarbes kahtlema paneb. Seda võib suuresti muidugi nõrga stsenaariumi kaela ajada - lugu on laialivalguv ja paljud küljed, mille peale alguses mängitakse, unustatakse loo edenedes sootuks. Peale segase narratiivi jäi tohutult häirima ka mõndade tobedate vampiirifilmi-klišeede kasutamine ning vaikselt ja hillitsetult liikuvasse filmi korea kinole omase perekondlikku jandi sisse toomine, mis küll unistele pöffijatele meeldivat paistis aga filmi enda õhustikku tohutult rikkus. Viimasele komistuskivile juhtis tähelepanu ka üks arvustus, mida ma kinost koju jõudes lugeda jõudsin. Arvustaja nimelt tõi välja võrdluse Parki ja tema kaasmaalase Joon-ho Bong vahel. Mõlemale meeldib enda filmides tõsistele teemadele vahelduseks ümberlülituda väheke kergematesse meeleollu aga kahjuks on Bong selles tehnikas Park'st peajagu üle (vaadake kasvõi tema suurepärast mõrvamüsteeriumit MEMORIES OF MURDER).


Siiski on mul hea meel, et Chan-wook Park on jõudnud punkti, kus võib öelda, et autor on lõplikult oma käekirjaga sina peale saanud, sest filmi visuaalne pool lausa hõngub perfektsusest, olgugi, et PÖFFi filmikoopia kvaliteet seda täielikult nautida ei lasknud (vihje endale: BluRay). Juba SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE'st tuttav oskuslik värvide ning detailide kasutamine olenevalt hetkel valitsevale meeleolule on oma koha leidnud ka THIRST'is. Loomulikult saadab seda kõike suurepärane helitaust ning hea oli kuulda, et Park pole unustanud ka oma lemmikheliloojat - Bach'i.

6/10



5 Responses to 'Bakjwi / Thirst (2009)'

30. november 2009, kell 20:13

Comment by Ra Ragnar Novod.

"PÖFFi filmikoopia kvaliteet seda täielikult nautida ei lasknud"
väide, mida toetan 100%-liselt.

Mis puutub filmi, siis žanrilised hüpped mind nii väga ei häirinud, aga segavaks kujunes hoopis vampiiritemaatika jandiks muutumine, sest sageli ei leidnud ma, et suudan kõike ekraanil toimuvat tõsiselt võtta. Olen veel kahevahel, kas meeldib väga või oli siiski midagi puudu.

30. november 2009, kell 21:36


paradisco: vaata kindlasti Bongi "Mother" ära. Bong on kuidagi... lihtsam.
Koreakatel (tuntumad lavastajad) on juba omane (sisse kodeeritud) omapärane must huumor ja sellepärast nad mulle meeldivadki.

30. november 2009, kell 22:01

Comment by paranoiadisco.

@Spellbound
See jant on kahepoolne asi, ta võib filmile tohutult juurde anda või täiesti põhja tõmmata - oleneb, kuidas seda konteksti sobitada. Ja nagu Gang-pae mainis, siis sealmail on see üsna tavaline filmielement. Soovitangi sul vaadata mu mainitud Memories of Murder, et näha kuidas režissöör oskuslikult huumori ja tõsisemate teemade vahel pendeldab.

@Gang-pae
Bongi uue filmi vaatan kindla peale ära. Vaatasingi just, et on teine täitsa "käeulatuses".

1. detsember 2009, kell 01:07

Comment by Ra Ragnar Novod.

paranoiadisco: Bongi Mother on mul juba silmapiiril olnud, aga ei teadnudki veel, et see "saadaval" on.
Memoirs of Murder läheb vaatamisele, mis on miskipärast kogu aeg edasi lükkunud.
PÖFF andis taas väikese Korea pisiku, millest püüan nüüd rohkem kasu lõigata.

1. detsember 2009, kell 01:17

Comment by Unknown.

Mulle jällegi läks Thirst üsna hästi peale.Pidev muutlikus muutis filmi minu jaoks elavamaks.
Korea kummaline filmikeel on meelepärane ja iga filmiga aina parem.
Omapärane ja tavatu huumor nii käitumises kui ka ündmustikus nõuab harjumist, aga mina võtan seda küll kahe käega vastu:D