Blog Entry

Friigifilmid kinos Sõprus

neljapäev, veebruar 21, 2008 by , under


Ajab ju ammu närvi, et tõeliselt häid ja olulisi filme peab veebipoodidest tikutulega taga ajama, välismaal käies kohalikele dvd-mängijatele mõistmatutes koodiversioonides plaatidel hankima või sootuks tundide viisi illegaalsetelt saitidelt alla laadima? Korralik leevendus on kohal: Sõpruse kino ja Balti filmikool toovad kõige friigimad filmid Tallinna ja Tartusse, näitavad neid parimas kvaliteedis, annavad kasutusõpetuse kaasa ja lubavad, et see on alles algus.

Uus filmisari „AINULT FRIIKIDELE“ linastub alates 25. veebruarist igal teisel esmaspäeval kl 9 õhtul kinos Sõprus ja järgmisel õhtul Tartu Athena Keskuses. Programm vältab ligi kuus kuud, 29. juulini, ning selle aja jooksul jõuab ekraanile 12 filmi, esimesel hooajal ühiskondlike ebakõlade märksõna all. Filmidele eelnevad profid sissejuhatused ajastusse ja autorite juurde, killukesed sellest, millega filmitudengite intellekti nädalast nädalasse rikastatakse. Kõik filmid linastuvad 35 mm filmikoopialt, originaalkeeles, inglisekeelse tõlkega.


Esimese hooaja programmis linastuvad filmid kajastavad sotsiaalseid perverssusi, räägivad keelatud armastusest, represseeritud omasooiharusest, seksuaalsest vägivallast, vaimsest terrorist ja ühiskonna ääremail ekslevaist heidikuist. Need on filmid, mis rikuvad konventsioone, võivad olla õrnahingelistele vastuvõetamatud ja esitavad väljakutse nii kinokunstile kui -publikule. Eesmärk pole siiski ainult ärritada – programmis linastuvad eranditult kõrge kunstilise tasemega filmid.

Programmi avafilmiks on tod Browningu film „Värdjad“ (Freaks, 1932). See hea ja halva maitse piiril balansseeriv kummastavalt kaunis ja samas õõvastav inimvärdjate armastuslugu on filmiajaloo üks veidramaid teoseid ja sobib suurepäraselt „Ainult friikidele“ programmi sissejuhatuseks.

Friigiprogrammi aitasid kokku panna mitu kinokunsti tundvat eksperti, nende hulgas režissöör Andres Maimik, vabakutselised ajakirjanikud Tristan Priimägi ja Andris Feldmanis, raadioajakirjanik Tõnu Karjatse, näitleja Taavi Eelmaa, Tiina Teras Pimedate Ööde Filmifestivali tiimist ja mitmed teised. Meediapartner on Eesti Ekspress, toetab Kultuuriministeerium. Väärt programm jõuab miniversioonis ka Läti ja Leedu pealinnade väärtfilmikinodesse.

Tiina Savi
„Ainult friikidele“ programmi juht

AINULT FRIIKIDELE AVAFILM TOD BROWNINGU „VÄRDJAD“ LINASTUB 25. VEEBRUARIL KELL 21:00 KINOS SÕPRUS

FILMILE EELNEB TRISTAN PRIIMÄGI LOENG !

Lisainfo tel: 627 6001

“AINULT FRIIKIDELE” PROGRAMMI ERILEHT ILMUB 21. VEEBRUARIL EESTI EKSPRESSI VAHEL!!

8 Responses to 'Friigifilmid kinos Sõprus'

21. veebruar 2008, kell 15:25

Comment by paranoiadisco.

Ma ütlen, et see on üks suurepärane idee. Suureks plussiks on muidugi veel see, et filmid Tartussegi kätte toimetatakse. Ma olen igati käpp!

21. veebruar 2008, kell 16:21

Comment by Soprano.

Lugesin ka selle kohta Sõprusest. Hea idee.

21. veebruar 2008, kell 22:03

Comment by Trash.

Arvan, et suuremoosa filmidest varem nähtud ja harv see juhus kui viitsiks üle vaadata. Küll aga olen väga huvitatud loengutest.

21. veebruar 2008, kell 22:24

Comment by paranoiadisco.

Ekspressi vahel oleval erilehel olid ka osad nimed toodud, kelle töid näitama hakatakse. Poolte väljatoodud nimede saavutustega mina kursis näiteks pole, niiet ootan huviga, mida serveeritakse...

22. veebruar 2008, kell 13:43

Comment by Trash.

22. veebruar 2008, kell 13:55

Comment by paranoiadisco.

Päris korralik koht aga pean tükkidena rapidsharest tõmbamist üheks tülikamaks asjaks üldse.

24. veebruar 2008, kell 10:40

Comment by Nuxx.

/---/Ajab ju ammu närvi, et tõeliselt häid ja olulisi filme peab veebipoodidest tikutulega taga ajama, välismaal käies kohalikele dvd-mängijatele mõistmatutes koodiversioonides plaatidel hankima või sootuks tundide viisi illegaalsetelt saitidelt alla laadima?/---/

Põhimõtteliselt nagu ei aja kuidagi närvi. Ja nagu ma aru sain see esimene film tuleb miskipärsat selline koopia, et hisp subsid on all? wtf? No ei ole tegu ju mingi üliharuldase asjaga, nagu ka teised lubatud asjad. Halb promomine käib jälle, võtke iisisti seda filmiasjandust, ärge punnitage nii hirmsasti.

24. veebruar 2008, kell 12:07

Comment by paranoiadisco.

Nojah, täiesti nõus sinuga, pole kunagi närvi ajanud ja ei hakkagi ajama. Promoteksti aga kopeerisin üks-ühele Sõpruse kodukalt ja kes teab, kedagi äkki ajab närvi. Las ta siis läheb kinno rahunema...

Ma ise esimest filmi vaatama minna ei jõua. Viibin samal ajal Rootsimaal. Olen muidu "Freaks" näinud, kuid põhimõtte pärast oleks kohale läinud, filmile eelnevat loengut kuuland ja siis hispaania keelt harjutanud subtiitrite abiga.