Blog Entry

Pen choo kab pee / The Unseeable (2006)

esmaspäev, märts 02, 2009 by , under


Režissöör: Wisit Sasanatieng
Osades: Suporntip Chuangrangsri, Tassawan Seneewongse, Siraphan Wattanajinda jt.
Filmi pikkus: 94 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0950500/

"Be afraid of what you cannot see."

Ma ei ole näinud härra Sasanatieng'i paljukiidetud, värvilist westerni TEARS OF THE BLACK TIGER ja draamat CITIZEN DOG, niiet ei oska ma ka kommenteerida tema sammu modernset thai kino vorminud draamadest üsna ära leierdatud kummituslugude territooriumile. Antud filmile stsenaariumi kirjutanud Kongkiat Khomsiri aga on küll tuttav nimi - mehe eelmine lavastajatöö ART OF THE DEVIL 2 on küll ajusoppi täitsa korraliku mälestuse jätnud, segades hoolikalt kohalikke uskumusi, musta maagiat, kummituslugu ja noorteõudukate klišeesid. Eks ta paras tundmatusse vette hüppamine tegelikult oli.


Noor, rase naine Nualjin jõuab oma mehe otsinguil räämas välimusega mõisahoonesse, mille omaniku teenijalt ta ka peavarju palub. Tal lubatakse seal püsida ühel tingimusel, kui ta enda nina peahoone, kus elab mõisaproua, lähedusse ei topi. Kuna aga öösed pole seal üldse vaiksed - pidevalt kostub veidraid hääli ning õue ja maja peal jooksevad ringi veidrad kujud - hakkab Nualjin uue sõbrannaga, kes talle ajutisest elukohast portsu legende pajatab, asja uurima.


Mis filmi vähekenegi teistest omanäolistest eristab on lavastaja võime võttepaigas luua visuaalselt ilus, ajastutruu pilt, nimelt leiab kogu tegevus aset 30ndatel aastatel ja kuigi peamiseks tegevuskohaks on kummituslik häärber, mõne karakteriga, kiirgab pragudest seda ajastutruudust välja piisavalt, et vaatajat ajamasinaga sõidutada. Muus osas jäi film aga keskpäraseks kummituslooks, mis viskas vaatajale ette portsu puzzletükke ja selle asemel, et neid vaikselt koos vaatajaga kokku panna, viskas lõppedes lahenduse pauguga nina ette ja sinna peale veel palju üsna mõttetut informatsiooni. Justkui oleks filmitegijad tahtnud vaatajale iga imetillukese detaili ära seletada, mil filmi põhilooga oli väga väike seos.

Ilusa visuaalse poolega, kuid kespärase loo ja puändiga thai kummituslugu. Pärast mõningaid pettumusi sealtmailt muidugi värskendav vaatamine aga erilisi ootusi ja lootusi tuleviku suhtes üles ei tõstnud.

Loe ka:
http://trash-can-dance.blogspot.com/2007/05/unseeable.html

6/10

0 Responses to 'Pen choo kab pee / The Unseeable (2006)'