Blog Entry

Zzyzx (2006)

esmaspäev, märts 02, 2009 by , under


Re
žissöör: Richard Alpren
Osades: Kenny Johnson, Robyn Cohen, Ryan Fox jt.
Filmi pikkus: 81 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0420346/

"...the road to nowhere..."

Zzyzx rd. silt jääb oma veidra nime tõttu kindlasti paljusid I-15 maantee peal Las Vegase poole sõitjaid närima. Väike kõrvalepõige viib uudishimuliku keset elutut Mojave kõrbe tühermaad asuvasse Zzyzx asustusse, mille asutas 1944. aastal Curtis Howe Springer, isehakanud arst ja metodistliku kiriku pea ning raadioevangelist. Ta ehitas ebaseaduslikult keset kõrbe puhkusekuurorti Zzyzx Mineral Springs and Health Spa, kust hakkas eetrisse laskma oma raadiosaateid ning oma kuulajatelt annetusi küsima, lubades vastu imejooke, mis keha isegi vähist pidi puhtaks tegema. See oli kõik muidugi pettus ja ei läinud kaua, kui riik meest maa ebaseadusliku kasutamise ja pettuste pärast süüdi mõistis ja ta türmi toppis. Zzyzx anti aga California Ülikooli valdustesse.


Selle loo põhjal on Richard Alpren ehitanud oma legendi (täispikkuses on üleval filmi ametlikul kodulehel - http://www.bluedaniel.com/zzyzx/main.htm) miljonärist Carl Zillerist, kes Mojave kõrbesse oma väikese asula ehitas ning seal oma kümne jüngri ja naisega usukultust pidas. Kuurortkompleks oli võõraste pilkude eest varjatud, päevani, kui suure juhiga sai intervjuu teha vabakutseline ajakirjanik Charles Abnigood, kes aastaid hiljem Zzyzx'i naastes sealt hunniku luukeresid leidis ja ka ise jäljetult kadus. See legend on filmile omamoodi taustalooks, otseselt teda küll ei puudutata, kuid annab loole omapärase-müstilise tunde.


Kaks mehepoega Lou ja Ryan on parajasti teel Las Vegasesse, kui nohiklikum pool Ryan, kes on aktiivselt tegelenud Zzyzx legendi uurimisega, soovib väikese kõrvalpõikena Zzyzx rd peale pöörata, et tühermaal väheke ringi vaadata. Tee peal juhtub aga "õnnetus" ja suudetakse autoga üle sõita tee peal uimerdanud vanamehest. Mehed plaanivad algselt lihtsalt õnnetuskohalt minekut teha, kuid silmavad tee pealt lähenevat inimkogu ja kartes, et too kuritegu pealt nägi, laiba autosse peidavad. Miski aga ei taha plaanipäraselt minna, sest see lähenev inimkogu on oma abikaasat otsiv naine.


ZZYZX on viimasel ajal nähtud indie-filmidest kindlasti üks meeldivamaid üllatusi. Väikese eelarvega ja paari-kolme näitlejaga üles võetud film omab justkui unenäolist-õhkkonda, millele kindlasti aitab hiljem kaasa ka peategelaste alkoholi ja psühhotroopsete ainete manustamine. Eelnevat mainitud legend ei ole kohustuslik enne filmi kallale asumist läbi lugeda (mina seda ei teinud), kuid sellele huvitavale atmosfäärile annab ta niipidi kindlasti juurde. Asi, mis filmi lõppedes häirima vaid jäi, oli see, et järkjärgult hakati ringi kokku tõmbama ja hakati kaotama algselt külgepoogitud müstilist-unenäolist fiili, millest lõppedes vaid tobe moraalitsemine peategelaste kallal (kindlasti kuulata ka väikest heliklippi peale lõputiitreid) järgi jäi. Poolkõvaks ajav aga hästi lavastatud tükk...

7/10

0 Responses to 'Zzyzx (2006)'