Blog Entry

Papurika / Paprika (2006)

teisipäev, juuni 12, 2007 by , under

Režissöör: Satoshi Kon
Osades: Megumi Hayashibara, Akio Ohtsuka, Koichi Yamadera, Tohru Furuya, Toru Emori jt.
Filmi pikkus: 90 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0851578/

"This is your brain on anime."

Esimene kokkupuude "Paprikaga" oli paar päeva tagasi. Hirmsalt hilja otsustasin järjekordselt midagi ära vaadata ja järjekordselt hindasin ka enda võimeid üle. Peale viit minutit magasin nagu nott. Kahjuks Paprikat unes ei näinud. Nüüd, kui töölt mõned vabad päevad välja peksta suutsin, oli kindel plaan ära vaadata, et hiljem karmavõlgade käes piinlema ei peaks. On ju erinevad arvustused valdavalt kiitvas võtmes kirjutatud (loe ka Trashi muljeid) ja IMDb's parajalt priske hinne. Samuti olin ära vaadanud ka animatsiooni "tutvustava" treileri ja olin müüdud hing ning igatepidi valmis DVD masinasse pistma.


Teadlased on kokku pannud seadeldise - DC mini, mis lubab siseneda inimeste unedesse. Loomalikult satub selline seade pahalaste kätte. Teadlased, koos halbade unenägude all vaevleva politseiniku Konakawaga ja unenäo-sõdalase Paprikaga, peavad kiirelt tegutsema, kuna halbades kätes võib DC mini ohustada nii mõnegi inimese elu.


Õiges konditsioonis ja meeleolus oli see anime lausa niivõrd tugev kogemus kogu hingele, et ka mul on raske midagi halba selle teose kohta leida. Usutavad tegelased, kaasahaarav tegevustik, sürreaalne unemaailm ning nagu-rusikas-silmaauku sobiv taustamuss tegid sellest filmist ühe selle aasta parima anime-elamuse. Madhouse Studio joonistamisstiili kohta ei saa ka halba öelda - reaalmaailm oli piinliku detailitäpsusega joonistatud ning unenäomaailm oli piisavalt segane ja sürr, et seda selle nimega kutsuda. Respekt siinkohal ka animaatoritele ja autorile, kelle fantaasia mängus oli, kui unenäomaailma kujutati. Rohked detailid, kirevad värvid ja sürrid juhtumised võivad tundlikumale vaatajale isegi mõjuda, kui maksimumini viidud reis seenteriiki. Kahjuks jäi lõpp minujaoks ootamatult nõrgapoolseks, võibolla liiga järsuks. Õnneks ei rikkunud see üldpilti ja rahus panen nüüd peale "Paprika" OST ja meenutan filmi suurepärast opening sequence'i.

9/10

2 Responses to 'Papurika / Paprika (2006)'

15. juuni 2007, kell 00:02

Comment by Trash.

Mul on uus töökaaslane kes näeb välja nagu Paprika. Munn kõva kogu aeg, väsitav kohe.

15. juuni 2007, kell 00:05

Comment by paranoiadisco.

Hahaha, ma arvan, et ma reageeriks samamoodi!