Blog Entry

Namgeuk-ilgi / Antarctic Journal (2005)

laupäev, mai 09, 2009 by , under


Režissöör:
Pil-Sung Yim
Osades: Kang-ho Song, Ji-tae Yu, Hee-soon Park, Yoon Jae-Moon jt.
Filmi pikkus: 115 min
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0462703/

Film suutis tänu Korea filmile ebatavaliselt suure eelarve (8 miljonit dollarit) ja kohaliku filmitööstuse koorekihist koosneva näitlejaansambliga parajat elevust tekitada, kuid ei löönud kinodes oodatult läbi. Pärast DVD-reliisi sai film muidugi välismaiste kriitikute poolt kiidulauluga üle külvatud - kiideti filmi suurepärast atmosfääri ja näitlejatööde meisterlikkust. Ei saanud ju minagi kuidagi sellisest positiivsest suminast mööda vaadata, mis sest, et kohalik Aasia filmidele spetsialiseerunud filmiblogija Gang-pae filmi kohta vaid "täitsa vaadatav" ütles.


Choi Do-hyung juhtimisel proovib 6-liikmeline ekspeditsioon jõuda Antarktika kõige ligipääsmatusse punkti. Kuna meestel on tänu polaarpäeva lõppemisele tuli takus, hakkab ka meeste vaimne tasakaal kõikuma ja omavahelised suhted teravamaks muutuma. Olukorda ei paranda ka lumest leitud päevik, mis kuulus 80 aastat tagasi samal teekonnal olnud brittide ekspeditsioonile, kust mehed hakkavad paralleele silmama oma kiivakiskuva rännakuga.


Lavastaja Pil-Sung Yim võttis enda debüütfilmiga arvatavasti liiga suure tüki haukamiseks. Joon-ho Bong'i poolt kirjutatud stsenaarium oleks pidanud perfektselt filmilindile võetuna toimima samaaegselt mitmel tasandil, kuid potensiaali ei suutnud režissöör kordagi maksimaalselt ära kasutada. Pakuti küll närvikõdi pakkuvat horrorit, psühholoogilist thrillerit ning ilusal valgel maal aset leidvat seiklusfilmi, kuid selle asemel, et ühe žanri nüansse veel teisteks läikivamaks lihvida, serveeriti parajat segadust, mille kohta saab vaid öelda: ei liha ega kala. Nii rikkusidki imetillukesed detailid ära selle psühholoogilise õõvafilmi, mis vaevu-vaevu liikudes täitsa mõnusa lõpuni jõudis.

Kriitikutega tuleb siiski paaris asjas nõustuda. Näitlejatööd olid suurepärased, suutes vaatajateni väga ehtsalt tuua külmast muserdatud meeste paranoiad ja hirmud. Kang-ho Song, keda on harjunud vaid humoorikates rollides nägema, näitas, et suudab ka tõsisemast küljest end näidata. Samuti oli lumine lõunapoolus suurepäraselt kaamera peale saadud ja lausa nõuab suurelt ekraanilt nautimist.

5/10


0 Responses to 'Namgeuk-ilgi / Antarctic Journal (2005)'