Blog Entry

[Rec] (2007)

esmaspäev, aprill 07, 2008 by , under


Režissöörid:
Jaume Balaquero ja Paco Plaza
Osades: Manuela Velasco, Javier Botet, Manuel Bronchud, Martha Carbonell jt.
Filmi pikkus: 75 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1038988/

"Experimenta el miedo"

Kui HÕFFi uue Hispaania horrori kava mind suhteliselt külmaks jättis (EL ORFANATO on siiski veel vaatamata, ootused on head), siis [REC] tegi kõik tasa - näitas väga heast küljest nii Hispaania horrorit kui ka õuduskino üleüldiselt. Arvatavasti oleks see pärl mul kahe silma vahele ka jäänud, kui poleks peale sattunud Trashi kiidulaulule.


Angela ja tema kaameramees on televisiooni jaoks filmimas kohalike tuletörjujate öiseid tegemisi, kuni tuleb väljakutse korterisse, kus väidetavalt on vanainimene kinni jäänud. Kohale jõudes aga avastavad enda eest politsei, hirmunud naabrid ja verise ja lärmava vanamuti. Vaikne õhtu võtab vägagi võika pöörde.


[REC] on ülesvõetud, kui kunagine kassaüllataja THE BLAIR WITCH PROJECT ja hiljutine kinohitt CLOVERFIELD ehk siis kogu sündmustik antakse meile edasi kaamerasilma läbi, mille taga on üks peaosalistest. Selline võte lubab vaatajal tegevustikku rohkem sisse sulada, nähes tekkinud olukordasid reaalsematena ning ümbritsevaid näitlejaid, kui "päris" inimesi enda kõrval. Kui ma kunagi oleks, nina püsti, väitnud, et ükski zombie-film ei suuda mulle naha alla pugeda ja korralikult hirmutada, siis peale antud filmi vaatamist oleks olnud mul aeg oma sõnasid nosima hakata. Kui filmi esimene pool andis vaid paar hirmsamat stseeni, siis teine pool juba ehmatas paar korda ning lõpp lajatas kuvaldaga vastu molli. Kui nüüd millegi kohta viriseks, siis mulle tegi veits nalja see kaameramees (Pablo?), kes iga hinna eest proovis kõike lindi peale saada. Isegi siis, kui oli tarvis lisakäsi, millegi korda saatmiseks sügas Pablo eemal kotte ja filmis teiste vaeva. Vähemalt läks korra appi zombit kägistama...

[REC] on kindel soovitus neile, kes usuvad, et horror on oma aja ära elanud ja ei suuda enda põhifunktsiooni - ehmatamine ja hirmutunne - enam täita. Soovitav vaadata rahulikus atmosfääris, korraliku heliga. Mina aga jään ootama järgmist reality-zombikat DIARY OF THE DEAD.

8/10

2 Responses to '[Rec] (2007)'

8. aprill 2008, kell 11:30

Comment by Trash.

Ma mõtlesin selle "Pablo probleemi" peale juba Cloverfieldi vaadates, et kusmaalt visatakse tegelikult kaamera nurka ja antakse jalgadele valu. Arvatavasti seda lõpuni välja filmimist ei saagi eriti kritiseerida, film peab ju olema, vaataja tahab näha.

Võrreldes näiteks Cloverfieldiga oli Pablo ametialaselt juba proff, käsi niipalju ei värisenud ja enam-vähem kõik sai linti. :)

8. aprill 2008, kell 11:36

Comment by paranoiadisco.

Ma muidugi Cloverfieldi veel näinud pole aga midagi eriti tagant ka nagu ei tõuka, et peaks nüüd kiiremas korras ära vaatama.

[REC] vaadates aga ei lasknud ma ka sellest "Pablo probleemist" häirida, film peab ju tõesti kuidagitmoodi linti saama, kuid tahtsin arvustuses vähemalt natuke kriitikanooli pilduda, hehe.

Vaatasin muide teist korda ka filmi uuesti ära sõpradega, õlle kõrvale nii tsillilt. Pulss tõusis lõpuminutitel ikka kenasti, kaineks sain ka vist.