Blog Entry

TOP 5 Zombie-filmid

neljapäev, mai 10, 2007 by , under

Igavuse pärast otsustasin luua edetabeli nähtud zombikatest, parimatest siis. Nimekirja tegin suht kiiresti, niiet kui keegi arvab, et midagi siit listist on puudu, võib kõva häälega kohe märku anda.

5. Sun faa sau si / Bio-zombie (Hong-Kong; 1998)

Hong-Kongi vaste Romero "Dawn of the Deadile". Biokemikaalidega "rikastatud" karastusjook muudab seda tarbinud inimesed lihamaiasteks uimerdisteks. Kohalikus kaubanduskeskuses peavad erinevate müügiputkade omanikud jõud ühendama, et olukorrast pääseda. Film võlus mind kohe enda mõnusa aasialiku musta huumoriga. Eriti meeldejäävaks teevad filmi kaks peategelast VCD-bootlege müüvad Crazy Bee ja Woody Invincible ja hullumeelselt naljakas ingliskeelne dubleering. Ilma nendeta kaotaks film arvatavasti pool enda võlust.


4. Zombi 2 / Zombie / Zombie Flesh Eaters (1979; Itaalia)

Teadatuntud legend muidugi, kuidas Fulci üritas Romero "Dawn of The Deadi" edu pealt kasu lõigata. Nimelt ringles "Dawn of the Dead" Itaalias nime all "Zombi". Fulci vana kavalpea tegi siis filmi ja pani nimeks "Zombi 2", et tunduks nagu oleks mingi seos eelneva filmiga. Minujaoks väga tähtsal kohal, nimelt esimene Itaalia gore/horror film, mida mul oli au näha, samuti ka esimene Fulci film. Teadlase tütar, koos ajakirjanikuga, läheb Antillidele oma isa otsima. Tuleb välja, et saareelanikud on nakatunud viirusega, mis neid tapab ja zombideks muudab. Üks omanäolistema seas sarjast "kannibalid-zombid-ja-džungel".


3. Dawn of The Dead (1978; Itaalia/USA)

Minujaoks Romero kõige parem film, Dead-sarjast siis. Zombid on vallutanud suure osa Ameerikamaast ja üksikud ellujäänud lukustavad end kaubanduskeskusesse varjule, kus asutakse zombidega võitlust pidama. Selle osa puhul on muidugi zombide grimm üks halvimaid (tavaliselt sinine värv näos), kuid siiski on siin kõik muus olemas. Mulle istub juba mõte suures hüpermarketis omavoliliselt ringi tuulata. Sinna lisada suurepärane töö Tom Savini poolt ja järjekordselt hea Goblini soundträkk ning mõnus vaatamine on kindlustatud.


2. Braindead / Dead Alive (1992; Uus-Meremaa)

Peter Jackson on küll filmidega päris korraliku kannapöörde teinud, kuid fännid (sealhulgas ka mina), et ta kunagi oma juurte juurde, kasvõi korraks, naaseb. "Braindead" on minujaoks universaalne film. Seda saab vaadata, kui sul on mõnusat üle halva maitse piiri minevat huumori puudus ning samuti sobib ta suurepäraselt gore-fanatile hommikusöögiks. Peale seda kui Lioneli ema saab loomaaias rott-ahvilt pureda, hakkab ta vaikselt muutuma. Ei lähe kaua aega, kui Lioneli maja on "pidutsevaid" zombisid täis. Sellest filmist on vist ühed klassikalisemad stseenid - mainimist väärivad näiteks muruniidukiga peo lõpetamist, zombie-sex, pudingusöömine jpm. Üks mõnus segapudru kõigest!


1. Dellamorte Dellamore / Cemetary Man (1994; Itaalia)

Selle filmi puhul pole mul raske rääkida, kui ühest mu lemmikfilmist. Vaatama asudes olin ma muidugi suht ettevaatlik, kuigi igalpool räägiti ainult head (mis zombifilmi puhul seda ei tehta, fännide käed jõuavad igalepoole). Mida rohkem film käinud oli, seda rohkem ta haaras mind endasse. Algselt zombie-splatterina alanud film oli lõppedes hoopis midagi muud. Soavi mängis osavalt romantikaga, gore'ga, komöödia, horroriga ja draamaga ning lõpptulemuse üle ei saa üldse nuriseda. Minuga ühineb ka Martin Scorsese, kes öelnud, et "Dellamorte Dellamore" on üks 90ndate parimaid filme.


Mainimist väärivad veel: "Day of the Dead", "Dead Next Door", "Tokyo Zombie", "Shaun of the Dead", "Undead", "Return of The Living Dead", "Burial Ground: The Nights of Terror", "Dead and Breakfast". That's all, folks!

12 Responses to 'TOP 5 Zombie-filmid'

10. mai 2007, kell 18:21

Comment by Hauakaevaja.

Ise näinud listist ainult Dawn of the Deadi ja Zombi 2'te. Viimane ei avaldanud eriti muljet, gore oli kena aga muidu suht [i]shallow[/i]

10. mai 2007, kell 18:24

Comment by paranoiadisco.

Sulle ei meeldinud siis, kuidas allvee-zombie naist tahtis vägistada ja siis haikalaga maadlema hakkas? :D

10. mai 2007, kell 18:30

Comment by paranoiadisco.

Ja üldsegi, mis jutt, et "Braindeadi" pole näinud? See viga tasub küll otsemaid ära parandada...

10. mai 2007, kell 20:03

Comment by Hauakaevaja.

Ütlen ausalt et huvi ei ole olnud. Üldse pole ma näinud paljusid "must-see" filme ja tavaliselt ei allu teiste soovitustele. Kolan ise, leian midagi huvitavat ja võimaluse korral hangin. Mis teha, selline ma kord juba olen.

Aga pmst hetkel ei viitsiks lihtsalt vaadata.

10. mai 2007, kell 20:30

Comment by Trash.

Minu zombie palavik jätkub samuti. Meenus, et kõvakettal on üks zombie lühifilm, otsin üles ja vaatan ära. Bio Zombie peaks samuti keldrist tuppa tooma, vaatasin 10 min. kunagi, kuid jäi pooleli. Fulcit pole samuti näinud.

10. mai 2007, kell 21:33

Comment by paranoiadisco.

Zombie-palavik on hea asi. Peaks isegi leevendama seda veits. Uurisin enda kollektsiooni veidike, päris lõbusat kraami paistab olevat - Kreeka zombikas "To Kako", amatöörfilmi mõõtu välja andev "Deadlands - The Rising" ja "Zombie Beach Party", kus Lucha Libre-maskides tüübid zombidega võitlevad (!!!???) Ma ei tõesti ei tea, kust need filmid tulevad...

11. mai 2007, kell 12:11

Comment by Unknown.

Minu arvates on "Day of the Dead" "Dawn...ist" parem, aga maitse asi muidugi. Enda listi oleks kindlasti sisse pistnud "Shaun of the Dead", mida sa õnneks ikka ära mainisid. ;)

12. mai 2007, kell 23:10

Comment by J.

"E tu vivrai nel terrore - L'aldilà" näiteks? Väga muhe film. Piisavalt zombifilm küll.

12. mai 2007, kell 23:16

Comment by J.

"City of the Living Dead" on ka Fulci filmidest päris hea. Parem kui Zombi 2.

Ja kas ainult mulle tundus nii, et Tarantino paar korda Kill Billis sellele filmile viitas (mingil tädil hakkas silmist verd jooksma ja elusalt matmine sarnanes ka mainitud käkile)?

13. mai 2007, kell 01:39

Comment by paranoiadisco.

Jään endale kindlaks, et "Zombi 2" on minujaoks parim Fulci elavasurnu-film. Siiski ei ütle midagi paha sinu mainitud kahe filmi kohta, omavad täiesti kohta minu südames!

3. august 2007, kell 11:42

Comment by Trash.

Mul ka nüüd kõik 5 nähtud. Yeeee !!!

3. august 2007, kell 11:53

Comment by paranoiadisco.

Respekt !