Blog Entry

Dellamorte Dellamore / Cemetery Man (1994)

neljapäev, märts 19, 2009 by , under


Režissöör:
Michele Soavi
Osades: Rupert Everett, François Hadji-Lazaro, Anna Falchi, Mickey Knox jt.
Filmi pikkus: 105 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0109592/

"Zombies, guns, and sex, OH MY!!!"

Kuigi 90ndate alguseks oli itaalia horror juba üsna korralikku madalseisu jõudnud, ootasid nii fännid kui ka välismaised filmilevitajad sealtmailt siiski veel mõnda žanri kõrgperioodi väärilist teost. Kuna aga muld oli väetatud Argento poolt giallo'de verega ja Fulci zombifilmide ajutükikestega, ei tahetud seal pärast seda eriti mingist eksperimenteerimisest kuulda - itaallasi tunti horrormaastikul ju siiani tõsiste ning veriste õudusfilmide tõttu. Sisene, Michele Soavi! Mees, kes enne, itaallasele kohaselt, lasi liugu teiste filmide edu peal, otsustas ohjad enda kätte haarata ja ise enda õnne sepaks digimuutuda.

"I'd give my life to be dead."

Kampa võeti Tiziano Sclavi, nii Itaalias kui ka Ida-Euroopas populaarse koomiksi Dylan Dog autor, kes lubas ühe enda loo ümber kirjutada, et see filmistsenaariumiks sobiks. Kuigi ekslikult arvatakse, et Francesco Dellamorte põhineb täielikult Dylan Dog nimikangelasel, siis tegelikult on tegu tema itaalia alter egoga, kes end vaid mõnes erinumbris ilmutas. Eksimisvõimalust suurendab ka asjaolu, et Sclavi võttis Dylan Dog-karakteri kujundamisel abiks Rupert Everetti välimuse, mis on arvatavasti ka üks põhjustest, miks inglise näitleja hiljem filmiprojektiga liituda otsustas. Ameerika rahastajad näiteks tahtsid filmi sokutada Matt Dillonit.


Film ise on pealtnäha lihtne: Rupert Everetti poolt mängitud Francesco Dellamorte on väikese Itaalia küla Buffalora surnuaia valvur. Koos oma vaimselt alaarenenud abilise Gnaghiga, peab ta igal ööl uuesti surma saatma hiljuti maha maetud inimesed, kes lihtsalt ei soovi kirstus püsida. Ühel päeval kohtab Francesco aga oma lahkunud abikaasat leinavat kaunitari ja armub temasse esimesel silmapilgul. Nad veedavad kirgliku öö naise abikaasa haua peal, mis loomulikult ei meeldi maetule ning too otsustab naist karistada, hammustades ta surnuks. Naine ei jäta aga Francescot rahule, ilmudes tema ette nii elava surnuna kui ka uuestisünni läbinuna, mistõttu hakkab reaalsuse ja fantaasia piir vaese surnumatja maailmas omavahel sassi minema.


DELLAMORTE DELLAMORE on tegelikult mõnusalt mitmekihiline lugu. Kõige pealmise kihi, kus Francesco surnuid nende viimses puhkepaigas hoida üritab, alt rullub filmi lõppedes välja üks sinnani poolpeidus olnud lugu, mis kogu filmile uue mõõtme annab ja selle väärtust mitmekordistab. !!SPOILERI ALGUS!! Surnuaiavalvurid Francesco ja Gnaghi polegi tegelikult reaalsed tegelased, vaid koomas viibiva mõrtsuka sisevõitluses osalevad pooled - Francesco siis vastavalt peamiselt kogu aja domineeriv "halb pool", kes proovib õigustada mehe tapatööd ja Gnaghi allasurutud "hea pool", kes on surmadega leppinud. Zombid aga võivad esindada koomas viibiva mehe süütunnet ja tema sisemisi deemoneid, kes ei taha kuidagi mulla alla maetult püsida. Vähemalt nii meeldis mulle peale esimest vaatamiskorda filmi tõlgendada ja selle baasil vaatasin ma filmi ka seekord. !!SPOILERI LÕPP!!


Filmi võib muidugi mingil määral nautida ka lihtsa zombifilmina. Päid purustatakse siin labidatega, lastakse revolveriga ribadeks ning nüpeldatakse ristiga. Eriti meeldivaks peaks kujunema stseen, kus mootorratturite kamp hetkega hakklihaks sõidetakse ja niimoodi terve surnuaed peatseid zombisid täis topitakse. Muidugi peavad veristamisfilmide-sõbrad arvestama, et üldmuljet võib pidev Francesco filosofeerimine elu, surma ja armastuse üle rikkuda ja tõupuhta adrenaliinipommi otsimiseks võiks siiski Fulci või Bava poole vaadata.

Tänu Soavi oskuslikule võimele erinevate žanrireeglitega mängida ja lõpptulemust ebatraditsioonilises vormis - zombifilmina - serveerida on DELLAMORTE DELLAMORE'st saanud üks minu lemmikfilme ja lausa kahju on vaadata kuivõrd vähe on üks hästi tehtud film tähelepanu saanud.

Loe ka:
http://paawo.blogspot.com/2009/03/dellamorte-dellamore-cemetery-man.html
http://jesterheadscolony.blogspot.com/2009/03/dellamorte-dellamore.html
http://filmsmusic.blogspot.com/2009/03/dellamorte-dellamore.html
http://cinema.rockwitch.com/2009/03/19/dellamorte-dellamore/
http://liveforthis90.blogspot.com/2009/03/dellamorte-dellamore-1994.html
http://ulmeseosed.blogspot.com/2007/07/dellamorte-dellamore-1994.html
http://13-street.blogspot.com/2008/08/dellamorte-dellamore.html
http://full-metal-metsavana.blogspot.com/2007/10/dellamorte-dellamore.html

9/10

"I should have known it. The rest of the world doesn't exist."

2 Responses to 'Dellamorte Dellamore / Cemetery Man (1994)'

19. märts 2009, kell 23:56

Comment by adi.

no ma ei tea, see film on väärt iga kell max punkte.
tegemist on ikka ühe läbi aegade parima filmiga.

20. märts 2009, kell 00:42

Comment by paranoiadisco.

Vääriks võib-olla tõesti, kuid see on mu isiklik tragöödia - ei taha neid maksimumpunkte nii kergelt loopida.

IMDB's panin muidugi 10. :)