Blog Entry

Hunger (2008)

neljapäev, märts 05, 2009 by , under


Režissöör:
Steve McQueen
Osades: Michael Fassbender, Stuart Graham, Helena Bereen, Liam Cunningham, Liam McMahon jt.
Filmi pikkus: 96 min.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0986233/

"An odyssey, in which the smallest gestures become epic and when the body is the last resource for protest."

HUNGER on järjekorras kolmas filmivaatamine, kus loodetavasti kogu filmiblogijate kogukond, varem kokkulepitud filmi kohta, korraga enda arvamuse välja sülitab. Ega see kohustuslikus korras vaatamine eriti mulle meeltmööda pole aga vähemalt tekitab see veidikenegi motivatsiooni vaadata filme, mis muidu kindlasti kahe silma vahele jääksid. HUNGER linastus ka eelmisel aastal meie Pimedate Ööde Filmifestivalil, kus see ka vist päris suure tähelepanu osaliseks sai?


Reinkarneerunud Steve McQueeni filmi pealiin on 1981. aasta IRA liikmete, Bobby Sands'iga eesotsas, näljastreik Maze vanglas, kuid film keskendub sellele alles filmi viimases osas. Enne seda viiakse vaataja sobivasse meeleolusse, näidatakse IRA liikmete mässumeelset tegutsemist vanglamüüride vahel ja konflikte vanglavalvuritega.


Film on edasi antud väheste sõnadega, kuid väga tugeva pildiga. Kitsastes tingimustes tegutsev operaator on enda masinavärgist ja oskustest maksimumi välja pigistanud, pilt annab suurepäraselt edasi vangla-ängi ja seal valitseva meeleolu - väljaheidetega kokku määritud kongiseinad lausa haisevad läbi teleekraani. Ka seda kuidas lugu on edasi antud võib kiita, traditsioonilist ehitust sel pole - kaootiliselt tuuakse vaatajani erinevad killukesed, erinevatest karakteritest. Sissejuhatus algab põhimõtteliselt alles filmi keskpaigas, kus 17-minutilise võttega tuuakse vaatajani dialoog peategelase Bobby Sands'i ja isa Moran'i vahel, stseen, mis nõrgemal filmisõbra kindlasti pikali tõmbab ja masinast diski rebima paneb. See aga juhatab suurepäraselt sisse Bobby Sandsi kannatusteraja, 66-päevase nälgimismaratoni. Michael Fassbender, kes küll Eden Lake tehisjärve-äärsete maanoortega hakkama ei saanud, teeb seda Sandsi portreteerimisega. Ma nüüd küll ei oska öelda, kas mängus olid arvutid või kehadublandid või tegi mees christianbale'kat aga tulemus oli küll täitsa muljetavaldavalt võigas.

Järmisel korral siis DELLAMORTE DELLAMORE grupiviisiline reip?

8/10

0 Responses to 'Hunger (2008)'