Blog Entry

Appurushîdo / Appleseed (2004)

pühapäev, aprill 01, 2007 by , under

Režishöör: Shinji Aramaki
Hääled: Ai Kobayashi, Jurota Kosugi, Yuki Matsuoka, Yuzuru Fujimoto, Mami Koyama, Takehito Koyasu jt.
Filmi pikkus: 105 min.

"Humanity's last chance for survival."

Animatsioon põhineb Masamune Shirow' sulest tulnud samanimelisel mangal. Shirow võib veel uhkeldada sellega, et tema peast on välja tulnud ka "Kōkaku Kidōtai / Ghost in The Shell" maailm, millest Mamoru Oshii meisterdas suurepärase samanimelise anime ja selle järje "Inosensu: Kôkaku kidôtai / Ghost in The Shell 2: Innocence". Viimane linastus ka natuke aega tagasi toimunud Jaapani Animatsiooni festivalil, kuhu ma muidugi ei jõudnud. Eks kunagi tuleb ka see aeg, kui mul see nähtud saab.


2131: pärast III maailmasõda. Sõdalanna Deunan Knute rändab mööda viljatut maad, ega tea, et sõda on läbi. Ta viiakse endise armastatu poolt, kes nüüd on küborg, futurislikusse Olypuse linna, kus elu käib uue maailmakorra järgi. Inimestega kõrvuti elavad linnas ka bioroid'id - pool-inimesed, pool-robotid. Deunan astub ESWAT rühmitusse, mis hoiab linnas korda ning peab tegelema Olympose regulaararmeega, kes peavad bioroid'e ohuks inimkonnale ja on nõuks võtnud nad hävitada.


"Appurushîdo" visuaalne külg oli, minujaoks vähemalt, päris uudselt lahendatud. Klassikalist anime-stiili oli täiustatud arvutigraafikaga ja mulle tundus, et osad liigutused olid ka võetud pärisnäitlejatelt ja siis digitaliseeritud. Peab nentima, et tulemus on muljetavaldav, kuigi vahepeal häiris jõledalt see "läige", mis inimtegelastele oli "peale pandud", samas sobis see mecha'dele jälle suurepäraselt. Visuaalne külg, mõnus hoogne tegevustik ja viimasega suurepäraselt kokkuminev taustamuusika ongi just need, mis pärast vaatamist kõige enam meelde jäävad. Stoori ise on keskpärane, originaalsust veidike puudu, kuid action-stseenide vahetäiteks ja edasiviivaks jõuks sobis küll.

Ühesõnaga, kes veel näinud pole, siis soovitan selle ära vaadata. Kui muidu sellised madinat täis ja mitte nii deep'i sisuga animed ei meeldi, siis tasub "Appurushîdo / Appleseed" juba visuaalse külje pärast piiluda.

7/10
IMDb

4 Responses to 'Appurushîdo / Appleseed (2004)'

2. aprill 2007, kell 11:38

Comment by Trash.

Oli teine täitsa mõnus vaatamine, kuid mind häiris digitaalgraafika kasutamine. See mis korea animatsioonis wonderful Days ja animes Blue Submarine 6 tundus huvitav ja mõõdukas oli siin veits üle piiri läinud. Manga oli väga hea ja ka varasemast joonisversioonist jäi soe tunne.

2. aprill 2007, kell 11:42

Comment by paranoiadisco.

Nojah, mulle, kui suht anime-võõrale inimesele, oli see kõik lihtsalt nii uus võibolla, et sellepärast ka meeldis...

See vanem versioon muidu sama stooriga?

2. aprill 2007, kell 12:46

Comment by Trash.

Ausalt öeldes ei mäletagi, tegelased olid küll samad. He he !

2. aprill 2007, kell 12:48

Comment by H.

Mulle ka täitsa meeldis ja muusikavalik oli tõesti kümnesse. Kunagi ma hankisin endale miski manga-skänni, aga see oli minu maitse jaoks liiga kribude visuaalidega, niiet mul sügavamat huvi ei tekkinud. Vaatasin hoopis filmi üle. =P